leftBG


BrugernavnAdgangskode Bliv oprettet som bruger...
 Søg 
bajoBG
topRightCorner
spacer
Navigation
Forside
Downloads
Zikula Links
Nyhedsarkiv

Artikler
Din egen Linux-server
Postnuke Lyrik

Hvordan gør jeg?
Ofte Stillede Spørgsmål
Installation af PostNuke
Installation af moduler
Opgradér PostNuke
Tilladelser i PostNuke
Tag backup
Anvend Link modul

PagEd
Installation
Nyhedsvisning

Om Zikula.dk
Kontakt


spacer
· PagEd Manual
PagEd er et system til at håndtere opbygning og vedligeholdelse af artikler, grafik og integrerede menuer på et websted der ofte ændrer indhold. Tilgangen af nyhedsstof og omorganisering kan klares let og i visse tilfælde endda automatiseres.
Der er mulighed for at lave individuelt layout med farve og skrift på de enkelte sider, men systemet er mest velegnet til sider, hvor man ønsker at fastholde et gennemgående udseende.

Denne version bygger på PagEd version 1, der i skrivende stund kun finde i en Release Candidat.
Installation
PagEd er et meget almindeligt modul hvad installationen angår. Hent den seneste version, last den op på webstedet, kør modul-regenerering og du er klar til at bruge den – stort set. Der er dog et par småting, så du får også lige den lange udgave.

Den seneste version af PagEd kan hentes på canvas.anubix.net, samme sted kan også hentes den seneste udgave af de danske sprogfiler - disse kan dog som regel også hentes her på postnuke.dk under downloads.

Pak først modulets filer ud og overfør dem via ftp til dit websted. Mappen 'html' indeholder de ting der skal overføres, så du tager indholdet af denne mappe og overføre til roden af dit websted. Derved får du anbragt dem korrekt.
Derefter overføres filerne i sprog-pakken på samme måde.
Herefter skal du som vanligt ind under Administration|Moduler for at initialisere det nye modul - husk at aktivere det også.
Når det er gjort skulle du kunne se ikonet for PagEd under Administration.

Første gang du starter PagEds administrationdel vil den kontrollere om mapperne har fået de korrekte rettigheder. Følgende skal sættes til CHMOD 777:

  • modules/PagEd/backups
  • modules/PagEd/browsepics
  • modules/PagEd/dummypics
  • modules/PagEd/editorpics
  • modules/PagEd/magpiecache
  • modules/PagEd/media
  • modules/PagEd/medipics
  • modules/PagEd/pictures
  • modules/PagEd/thumbnails
Der bliver desuden kontrolleret en del andre ting. Hvis man på et senere tidspunkt skulle få lyst til at løbe denne kontrol igennem igen, kan den findes under PagEd System Tjekker (ændres muligvis ved en revision af oversættelsen!).
Bemærk:PagEd tilbyder en fleksibel metode til at behandle billeder alt efter smag og behag. Hvis du ikke kan få denne funktion til at virke, så kontroller venligst at du har installeret og konfigureret som beskrevet her.

PagEd tilbyder 2 muligheder for håndtering/resizing af grafikfiler:
1. PHP`s indbyggede billedbehandler, GD. De fleste webhoteller tilbyder denne som standard. Hvis den findes vil PagEd finde den.
2. NetPBM. Denne skal installeres seperat, men opgaven er ikke uoverskuelig: Download den passende pakke fra PagEd-webstedet, unzip og upload med mappenavnet "netpbm" som en undermappe til PagEd mappen.

GD i forhold til NetPBM:
Mange PHP udbydere kører PHP i Safe Mode. Hvis din udbyder gør dette er GD din eneste mulighed.
GD kan desværre ikke hådntere gif-filer i alle udgaver - NetPBM gør. Skal du bruge GD sammen med PagEd kan du desværre være nødt til at konvertere alle dine gifs til png før du kan bruge dem i PagEd.
For flere informationer om håndtering af grafik kan du kigge på PagEd-webstedet. Med hensyn til hastighed og kvalitet er de to metoder næsten ens.
Hurtig start
Sådan opretter man en ny side:
Vælg punktet ’Ny side’ enten i PagEd-panel eller menulinie. Det kan selvfølgelig også gøres fra PagEd Kontrolpanel.

Det er faktisk ikke nødvendigt at bekymre sig om andet end de første få indstillinger. I feltet ’Underrubrikker/sektioner’ vælger man antallet af sektioner til den kommende artikel, mere herom senere. For øjeblikket nøjes vi bare med den ene, da det er nok til en kort nyhedsnotits.
Emne og layout
Man kan vælge hvilket emne artikel hører ind under eller man lade den være uden for emne.
Skabelonen er det sikkert ikke nødvendigt at bekymre sig om, men enkelte emner kan måske være låst til en bestemt skabelon.

Resten af siden indeholder mere specifikke ændringer af sidens layout, det vil vi afholde os fra at ændre på.
Der kan laves mange indstillinger i skabelonerne, der så vil gælde for flere sider – og hvis man ønsker at ændre noget, skal det kun gøres i skabelonen, ikke på alle siderne under emnet. Det gør det meget lettere at være administrator.

Tip: Det mindsker administrationen hvis man ikke at laver ændringer for den enkelte side, men i stedet holder sig til at lave generelle skabeloner.
Nyhed, forfatter og sprog
Når man opretter en ny side er der flere typer af indhold man kan tilføje, og indtastningssiden er derfor delt op i nogle områder.

Øverste område indeholder tre felter: Nyhedsvisning, Forfatter og Sprog. Det er alle overordnede felter, der ikke har noget med selve indholdet af artiklen at gøre.

Nyhedsvisning er et afkrydsningsfelt, altså et spørgsmål om ”at være eller ikke være”. Markere man dette felt, vil denne artikel indgå som en nyhed og derved blive vist på forsiden indtil den bliver fortrængt af nyere/vigtigere nyheder.
Se mere under PagEds nyhedshåndtering

Forfatter er navnet på artiklens skribent. Skriver man ikke noget, vil artiklen automatisk få tildelt brugerens brugernavn, altså det man skriver når man logger ind. Retter man i en artikel senere hen, kan man vælge at lade den beholde den oprindelige forfatter eller indsætte navnet på den bruger, der laver rettelsen.
Om forfatterens navn bliver vist eller ej er spørgsmål om hvilke indstillinger man vælger under sidens layout. Det vil altså typisk en indstilling der er lavet af administrator i en skabelon.

Sprog er kun aktuelt for flersprogede websteder. Med denne indstilling kan man vælge om den aktuelle artikel skal ses af alle eller kun brugere med et bestemt sprog, som er valgt i deres individuelle opsætning.
Overskrift, notat og manchet
Næste område indeholder felter for de indledende punkter i artiklen: Overskrift, Notat og Manchet – samtlige felter er frivillige og behøves altså ikke at blive udfyldt. For at gøre artiklen lettere at håndtere senere bør dog enten Overskrift eller Notat udfyldes med noget genkendeligt. Feltet Relevante henvisninger gemmer vi til senere.

Overskriften er naturligvis artiklens titel eller overskrift.
Notat er til de tilfælde, hvor man enten har udeladt en overskrift eller hvor overskriften er så kryptisk at det kan være svært at genkende artiklen ud fra den senere hen. ”Fed aften” kan jo være hvad som helst og en artikelserie kan have samme overskrift, men ikke helt det samme indhold.
Her kommer Notat til hjælp, da det nemlig også vises i diverse oversigter og lister. Det er dog kun til administrationsbrug og kan ikke ses af den almindelige læser.

Manchet er det typografiske ord for det indledende afsnit i en artikel. Dette afsnit vil blive fremhævet i den endelige artikel og hvis artiklen vises som en nyhed på forsiden, vil det være indholdet i dette felt, der vil blive vist. Det er derfor bedst at bruge dette felt til et kort resume af resten af artiklens indhold.
Underrubrikker
Så kommer vi til selve 'hovedfeltet’, hvor al brødteksten skal placeres. En PagEd artikel er bygget op omkring et antal sektioner eller underrubrikker. Hver sektion indeholder en række felter og man kan så vælge at udfylde et eller flere af dem.

Undertitel er feltet for rubrikoverskriften. Den står øverst i den pågældende sektion og vil blive brugt som linktekst, hvis man ønsker hurtige genveje til de enkelte rubrikker. Disse undertitler – eller rubrikker som de kaldes typografisk – giver mulighed for at læseren kan tage et hurtigt overblik over artiklens indhold og udvælge det mest interessante.

Billedfelterne giver mulighed for at supplere den enkelte sektion med et grafisk indlæg. Det kan være billeder eller grafik, alt efter hvordan resten af systemet er sat op.

Første felt bruges til at indsende billeder fra den lokale harddisk, med gennemse kan man vælge at bladre sig frem til den korrekte fil. Den vil så blive overført til serveren og herefter være til rådighed i andre artikler også.

I Arkiveret/linket kan man selv skrive den direkte vej til den ønskede fil.

Gennemse knappen (der kan være flere) giver mulighed for at se allerede overførte billeder og udvælge et af dem.

Billedtekst er naturligvis til – billedtekst.

Herefter er der kun tilbage at klikke på Gem – og enten vende tilbage til kontrolpanelet eller oprette en ny side.

Opdateret Lørdag, 25. Mar 2006

Relevante henvisninger:
canvas.anubix.net
www.postnuke.dk/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=3582

 Printervenlig Printervenlig    
spacer
bottomLeftCorner tableBaseLeft tableBaseRight bottomRightBG


Alle logoer og varemærker på Zikula.dk tilhører deres respektive ejere.
Kommentarer tilhører forfatteren og kan ikke tages som udtryk for Zikula.dk´s synspunkter.
Ophavsretsligt beskyttet © 2000-2008.