leftBG


BrugernavnAdgangskode Bliv oprettet som bruger...
 Søg 
bajoBG
topRightCorner
spacer
Navigation
Forside
Downloads
Zikula Links
Nyhedsarkiv

Artikler
Din egen Linux-server
Postnuke Lyrik

Hvordan gør jeg?
Ofte Stillede Spørgsmål
Installation af PostNuke
Installation af moduler
Opgradér PostNuke
Tilladelser i PostNuke
Tag backup
Anvend Link modul

PagEd
Installation
Nyhedsvisning

Om Zikula.dk
Kontakt


spacer
Installation af postNuke (.726)

Skrevet: 26-11-2003 af hlund

Rettet: 09-05-1005 af Krabsen

(udgangspunktet er postNuke v. 0.726. Forbehold for trykfejl; ikke korrekturlæst efter flytning til nyt site)

PostNuke for dummies (og alle os andre)

Indledning

PostNuke er, hvad man med et fint ord kalder, et Content Management System (CMS), hvilket betyder et nyhedssystem, hvor det er muligt for både brugere og sidens administrator løbende at ændre og tilføje indhold. Det er utroligt brugervenligt når man først har sat det op. Dog kan installeringen af PostNuke til tider være vanskelig hvis man ikke lige har kendskab til database baserede hjemmesider. Denne manual skulle gerne hjælpe dig til at få et dansk PostNuke site op at køre.

Dette har du brug for:

  • Før du kan begynde at installere dit PostNuke site skal du have følgende klar.
    Et webhotel der kan køre php og mysql, det kan de fleste, men sørg for at tjekke det. Ideelt set er det også rart at have adgang til phpMyAdmin men ikke altid nødvendigt.
  • FTP-adgang. Med dit webhotel skulle du gerne have fået en hostadresse (eksempelvis ftp.ditdomæne.dk) brugernavn (user) og kodeord (password) til at logge ind på ftp´en. Dette er nødvendigt så du kan lægge de nødvendige filer ind på dit domæne.
  • MySql adgang. Du skulle også gerne få Mysql adgang. Dette betyder at du skal have et databasenavn (sædvanligvis ditdomæne_dk), et brugernavn (user) og kodeord (password)
  • Det er også praktisk at have adgang til phpMyAdmin adgang. PhpMyAdmin er en grafisk brugerflade til at håndtere din database. Når du bestiller et webhotel får du enten adgang til den via et link fra din web-udbyders side eller også har du fået en direkte adresse (eksempelvis phpMyAdmin.ditdomæne.dk). For at komme ind i phpMyAdmin skulle du gerne have fået et brugernavn (user) og et kodeord (password).
  • Du skal også downloade PostNuke samt den danske oversættelse til PostNuke. Det er to zip filer (pakkede filer) som du kan downloade fra www.postnuke.dk under downloads. Dette kan f.eks. være PostNuke 0.726 og PostNuke 0.726 (Dansk oversættelse), som p.t. er den nyeste version.
  • Et FTP program. Har du ikke et, kan du downloade et gratis på eksempelvis www.freewindows.dk. Dette skal du bruge til at oploade og ændre filer med.

Lægge PostNuke ind via ftp:

Det første du skal gøre er at pakke din PostNuke fil ud. Derefter bruger du dit ftp-program til at lægge indholdet af mappen PostNuke-0.726/PostNuke-0.726html ind i din rod mappe. Så venter du på at siden bliver lagt op.

Derefter pakker du din sprogfil ud og lægger indholdet af pn726_danpn726danhtml ind i din rod mappe. Hvis ftp-programmet siger at filen allerede ligger i mappen vælger du overskriv (overwrite). Så skulle alle filer være på plads. Du er nu parat til at starte installationen.

Installationen:

For at starte det program der sætter din PostNuke side op skal du skrive www.ditdomæne.dk/install.php (ditdomæne skal selvfølgelig udskiftes med den adresse hvor din side ligger). Dette starter et lille program der løbende fortæller dig hvad du skal gøre.

Det første du ser er muligheden for at vælge installeringssprog. Siden du har installeret den danske sprogpakke kan du derfor vælge 'danish' og trykke på knappen 'Set Language'.

Derefter kontrollerer PostNuke installationsprogrammet om der er mulighed for, at skrive til to vigtige filer. Som det kan ses foroven er det config.php og config-old.php. Du kan på overstående billede se et eksempel på, at det er muligt for PostNuke installationsprogrammet at skrive til disse filer. Derfor kan du trygt trykke på 'forsæt'

Dog kan man også være ude for at CHMOD indstillingerne ikke er i orden. I så fald gør PostNuke dig opmærksom på dette.

Ændre CHMOD indstillinger for config.php og config-old.php:

(kun aktuelt hvis dine CHMOD indstillinger ikke er i orden)

I tilfælde af at du CHMOD indstillingerne ikke er ok, bliver du nødt til at ændre dem manuelt. Dette gør du i dit ftp-program. Du finder config.php og config-old.php. i dit ftp-program. højreklikker på de relevante filer og vælger 'Change file attributes'.


Der ændrer du manuelt CHMOD instillingen til 666 og trykker på 'ok'. Dette skal gøres for både config.php og config-old.php. Når dette er gjort kan du vende tilbage til din browser hvor installationen er i gang. Tryk på opdater i din browsermenu og PostNuke skulle nu gerne melde at det er muligt at skrive til config.php og config-old.php.

Indtastning af databaseoplysninger:

På et tidspunkt beder PostNuke dig om at indskrive information om din database. Her skal du finde de informationer frem du har fået fra din webhotel udbyder. De relevante oplysninger står sædvanligvis under MySQL information. Der skulle du gerne finde navnet på din database, et brugernavn (user) og et kodeord (password), samt navnet på database værten (Host). De relevante oplysninger indtastes. Husk at din adgangskoden til din database, er hvad der kaldes 'case sensitiv' dvs., at det ikke er lige meget, om kodeordet står med stort eller med småt. Hvis der er noget med stort, så SKAL det også være det når du indtaster det. Ved tabel Prefix skriver du f.eks. 'nuke' Tryk derefter på 'indsend.'

Du får nu muligheder for at tjekke en ekstra gang om alt er rigtigt indtastet. Det er vigtigt at alt er helt nøjagtigt skrevet ind. Når du er sikker trykker du på 'ny installering'.

PostNuke er nu klar til at oprette de tabeller der indeholder alle data på din side. Du skal kun klikke på 'Lav database' hvis du selv administrerer din webserver ellers har din udbyder oprettet den for dig. Derefter skulle der komme en liste der præsentere hvilke tabeller PostNuke installationsprogrammet har oprettet og bruger.

Det er kun muligt at PostNuke installationsprogrammet kan opsætte tabeller i en database hvis du har hvad der kaldes root adgang. Det er ikke alle webhoteller der tillader dette (specielt ikke de gratis)så bliv ikke forskrækket hvis du får en fejlmeddelelse. Hvis du har root-adgang opretter PostNuke selv tabellerne. Hvis du ikke har root-adgang får du en fejlmeddelelse.(Reaktionen på denne bliver beskrevet i en separat artikel)

Nu er installationen næsten overstået. I ovenstående kan du se et eksempel på oprettelse af sidens administrator-profil. Denne kan ændres senere. Men udfyld ovennævnte skema med egne oplysninger. Skriv gerne administrator brugernavn ned og valgte adgangskode, da du skal bruge disse informationer til at logge ind på din nye hjemmeside. Tryk derefter på 'angiv login'.


Til sidst skulle du gerne se den blå bjælke stå på 100 procent. Tillykke du har installeret PostNuke. Tryk på 'Gå til dit PostNuke websted', for at se dit nye websted.

Sletning af installationsprogrammet:


Når du for første gang kommer ind på din hjemmeside bliver du budt velkommen af en blok, der påminder dig om at slette filen install.php og mappen install. Dette skal gøre at sikkerhedsmæssige årsager.

Slet filen install.php og mappen install ved at gå ind i dit ftp-program og åbne op for din ftp-side. Højre klik på mappen install og vælg delete. Klik derefter på filen install.php og vælg delete. Nu skulle din side være parat.
Skriv nu din adresse på din hjemmeside i din browser og log ind med dit selvvalgte administrator brugernavn og din selvvalgte adgangskode. Tryk derefter på administration.
Voila! du er nu klar til at skabe din egen PostNuke side.


Opdateret Mandag, 09. Maj 2005

 Printervenlig Printervenlig    
spacer
bottomLeftCorner tableBaseLeft tableBaseRight bottomRightBG


Alle logoer og varemærker på Zikula.dk tilhører deres respektive ejere.
Kommentarer tilhører forfatteren og kan ikke tages som udtryk for Zikula.dk´s synspunkter.
Ophavsretsligt beskyttet © 2000-2008.